MERSİN / YENİŞEHİR - Çavak Günferi Karagenç İlkokulu

Okulumuzun Tarihi

Okul ResimKöyde ilk kez okulun ne zaman açıldığı kayıtlarımızdan tespit   edilememiştir. Ancak, İlk mezunlarını 1934 – 1935 Eğitim Öğretim yılında verdiği kayıtlarımızın incelenmesinden anlaşılmaktadır. Buradan yapılan hesapla; ( O  tarihlerde ilkokulun 3 yıllık eğitim verdiği göz önüne alındığında) okulumuzun   1932 – 1933 Eğitim Öğretim yılında bir rivayete göre cami bünyesinde açıldığı,   daha sonra Çarşı içinde yapılan ahşap binaya taşınarak kendi binasına kavuştuğu   söylenmektedir. 1938 – 1939 Eğitim Öğretim yılına kadar 3 yıllık eğitim sonucu   mezun veren okulumuzdan bu süre içinde 47 öğrenci 3 yıllık eğitimlerini   bitirerek “Şehadetname” almayı hak kazanmışlardır.
1939 –   1940 Eğitim Öğretim yılında mezun vermeyen okulumuz ( Eğitim Öğretimin 5 yıla   çıkması nedeniyle) bu tarihten sonra 5 yıllık eğitim sonucu mezun vermeye   başlamış ve ilk 5 yıllık mezunlarını 1940 – 1941 Eğitim Öğretim yılında   vermiştir. Bu sırada iki derslikli olarak yapılan bu binada   uzun yıllar eğitim yapıldıktan sonra hemen yanına 3 derslikli betonarme taş bina   yapılmıştır. Bugün bu bina Halk Eğitim Merkezi olarak   kullanılmaktadır. Taş binanın yapılması ile derslik sayısı   5’e çıkan Çavak Köyü İlkokulu’nda zaman zaman şube sayısı 7’ye çıkmış ve ikili eğitim yapılmıştır. Okulumuz 1994 – 1995 Eğitim Öğretim   yılına kadar Çavak Köyü İlkokulu adı ile eğitim yapmış; 03.04.1995 yılında ise Özer KARAGENÇ tarafından trafik kazasında ölen oğlu “Günferi KARAGENÇ” adına 5   derslik ve 4 idari oda olarak yaptırdığı ve halen içinde eğitimimizi   sürdürdüğümüz okulumuz bu tarihten sonrada “Çavak Günferi Karagenç İlköğretim   Okulu” adını aldı. Okulumuzun 1995 – 1996 Eğitim Öğretim   yılında 8 yıllık eğitime başlamış ancak; 1996 – 1997 Eğitim Öğretim yılında   halen ilkokul diploması vermeye devam etmiş, bu tarihten sonra ilkokul diploması   vermemiştir. Artık 8 yıllık “İlköğretim Okulu diploması vermeye başlayan   okulumuz; 926 kişiye ilkokul diploması vermiştir. 1997 –   1998 Eğitim Öğretim yılında zorunlu ilköğretime dönüşen okulumuza İl Milli   Eğitim Müdürlüğü tarafından 5 derslik daha eklenerek proje okulları kapsamına   alındı. Bu tarihten sonra da okulumuz, Çavak Köyü ile birlikte 7 köye hizmet   veren taşıma merkezi konumuna dönüşmüştür. Taşıma merkezi   olan okulumuza Emirler Köyünün 2. Kademesi, İnsu, Kocahamzalı, Hamzabeyli,   Işıktepe, Çukurkeşlik köylerinin de bütün öğrencileri   taşınmaktadır. Yedi köyün ilköğretim çağındaki yaklaşık 250   öğrencisine eğitim vermekte olan okulumuzdan 2002 – 2003 Eğitim Öğretim yılına   kadar 146 öğrencimiz 8 yıllık ilköğretim diploması almayı hak   kazanmıştır. 8 derslik, bir yemekhane, bir laboratuar, 1   müdür odası, 1 müdür yardımcısı odası, 1 öğretmenler odası, 1 araç odası bulunan   okulda 5 sınıf öğretmeni, 4 branş öğretmeni ve 2 idareci olmak üzere toplam 11   kadrolu ve Okul Aile Birliğinin desteği ile çalışan 1hizmetli bulunmaktadır.

Okula Özel İsim Verilmesinin Nedeni

İstanbul Üniversitesinden Mimar olarak mezun olan Günferi KARAGENÇ;   nişanlısını ziyarete giderken yolda trafik kazasında vefat edince oğlunun adını   yaşatmak amacı ile babası Özer KARAGENÇ tarafından yapılan okulumuza Özer KARAGENÇ’in isteği üzerine oğlu Günferi KARAGENÇ’in ismi verilmiştir. Böylece   Çavak İlköğretim Okulu olan okulumuz “ÇAVAK GÜNFERİ KARAGENÇ İLKOKULU/ORTAOKULU” adını almıştır.

Ahmet ANLAŞ

Okul   Müdürü